– طرح توجیهی(business plan) چیست؟
گزارش توجیهی معادل واژه انگلیسیFeasibility Study می باشد و عبارتست از گزارشی که توجیه پذیری یک طرح را از جنبه های مختلف بازار، فنی، مالی و اقتصادی مورد بررسی و مطالعه قرار می دهد. مقصود از طرح هر پروژه صنعتی و یا خدماتی می باشد که پس از اجرا و در نهایت منجر به ارائه یک محصول و یا خدمت به مصرف کنندگان میانی و یا نهایی می گردد. یک طرح ممکن است شامل احداث یک کارخانه تولیدی و یا افزایش یک خط تولید به خطوط تولید یک کارخانه موجود و یا تأسیس یک شرکت خدماتی رفاهی باشد. براین اساس می توان جهت تحلیل و بررسی هر تصمیم سرمایه گذاری یک گزارش توجیهی آماده نمود.
– ضرورت استفاده از طرح توجیهی چیست؟
طرح توجیهی معادل واژه انگلیسی Feasibility Study می باشد و عبارتست از گزارشی که توجیه پذیری یک طرح را از جنبه های مختلف بازار، فنی، مالی و اقتصادی مورد بررسی و مطالعه قرار می دهد.
– ارزیابی اقتصادی(Economic evaluation ) چیست؟
ارزيابي اقتصادي ( Economic evaluation ) عبارت است از تحليل تطبيقي راهكارهاي مختلف انجام يك فعاليت، مداخله يا برنامه بر حسب هزينه ها و پيامدهاي آن. هر فرايند منطقي تصميم گيري شامل تعيين مزايا و معايب آن است . روش هاي مقايسه اين مزايا و معايب بر حسب قانون تصميم گيري و چارچوب مورد استفاده براي تصميم گيري متفاوت است. در ارزيابي اقتصادی يك طرح در واقع براي تصميم گيري در مورد ميزان مطلوبيت، فرايند وزندهي به مزايا و معايب صورت مي پذيرد. اين شيوه ارزيابي به مقايسه هزينه ها و منافع گزينه هاي متفاوت در تصميم گيري مي پردازد به همين دليل اين شيوه، ابزاري كارآمد براي كمك به انتخاب خردمندانه از ميان پروژه هاي موجود و اجراي بهينه ي آنهاست.
– تحلیل اقتصادی چیست؟
تحلیل اقتصادی پروژه ها، فرآیند تجزیه و تحلیل، مزایا و معایب یک طرح را بررسی می کند و جنبه های مختلف یک موضوع را موشکافی و قابل درک می نماید. ابزار مورد استفاده برای تجزیه و تحلیل، در درجه اول فرمول ها و تکنیک های آمار و ریاضیات هستند. علاوه بر این، فرآیند تحلیل اقتصادی شامل ابزارهای مختلفی بوده و بر فرضیات بسیاری مبتنی است. تجزیه و تحلیل اقتصادی ابزار مهمی برای کسب و کارهاست تا بتوانند فعالیت های خود را با نوسانات، تغییرات و شرایط اقتصادی محیطی تطبیق دهند.
– مدیریت ریسک چیست؟
مدیریت ریسک (Risk Management)، یک فرآیند کلی است که مدیران پروژه برای کنترل و به حداقل رساندن خطرات، از آن استفاده میکنند. فرآیند مدیریت ریسک، از آن جهت مهم است که علاوه بر نشان دادن خطرات و تهدیدات محیط، به شما امکان میدهد پیش از وقوع خطرات، آنها را کاهش دهید یا از بین ببرید. بی توجهی به انجام این فرآیند، کسب و کارها را با خسارت سنگین و غیر قابل جبرانی روبرو میکند، چرا که قادر نیستند خطرات و عوامل آسیب زا را تشخیص دهند.
– تفاوت ارزیابی مالی و ارزیابی اقتصادی پروژه
اخذ تصمیم های سودآور اقتصادی یکی از مهترین مباحثی است که برای ادامه حیات و رشد تمامی سازمانها، بخصوص سازمان های پروژه محور حکم حیاتی را دارد. اهمیت این موضوع زمانی بیشتر مشخص خواهد شد که سازمان ها مایل به سرمایه گذاری درآمدها و سودهای حاصله از فعالیت های خود باشند. ارزیابی مالی و ارزیابی اقتصادی پروژه شامل شناسایی منافع و هزینه های پروژه در طول چرخه حیات پروژه می شوند و این دو ارزیابی مورد نظر با استفاده از روش تنزیل و به صورت تبدیل همه جریان های نقدی آینده به ارزش فعلی آنها انجام می پذیرد.
– ارزیابی طرح های سرمایه گذاری
به طور کلی ارزیابی طرحهای سرمایهگذاری، شامل سه بخش زیر است:
۱- مطالعات بازار (Market study)
۲- توجیه پذیری فنی (Technical Feasibility)
۳- تجزیه و تحلیل مالی (Financial Analysis)
مراحل مطالعات فنی اقتصادی پروژه و تهیه مدل مالی سرمایه گذاری:
- بخش اول: معرفی طرح (پروژه)
- بخش دوم: معرفی محصول نهایی پروژه و مطالعات بازار
- بخش سوم: مطالعات فنی طرح توجیهی
- بخش چهارم: مطالعات مالی و اقتصادی طرح توجیهی
– هزینه های سرمایه گذاری (INVESTMENT COSTS)
سرمایه گذاری شامل دارایی هایی است که اساساً در برنامه ریزی زمانی که بر حسب ارزش های مالی بیان می شوند، داده شده است و شامل هزینه طرح می باشد که با سود خالص از عملیات طرح ریزی شده برای ارزیابی طرح سرمایه گذاری، مقایسه می گردد.
- هزینه های ثابت سرمایه گذاری
- مخارج پیش از تولید (Pre-Production Expenditures)
- سرمایه در گردش (Working Capital)
– توجیه پذیر بودن یک طرح توجیهی به چه عواملی بستگی دارد؟
توجیه پذیر بودن یک طرح توجیهی ، در گرو این مطلب است که هر سه بخش طرح (مطالعات بازار، مطالعات فنی و مطالعات مالی و اقتصادی) به صورت مجزا بررسی شود و دارای نتیجه مناسب بوده و توجیه پذیر باشند، اگر هر کدام از بخش های ذکر شده طرح توجیهی دارای نتایج خوب و یا مطلوبی نباشد قطعا طرح از توجیه پذیری برخوردار نیست.